Er du afhængig af sociale medier?

Har du trang til sociale medier, og får du en tilfredsstillelse ved at være på sociale medier?

På vej hjem i bilen fra arbejde i dag er jeg så heldig at høre et radioprogram, hvor to værter har lavet et væddemål. Desværre har jeg hverken navn på radiokanal eller radioværter. Men altså – den der tabte, skal undvære sociale medier i en hel uge(!) Ham, der har tabt, skal altså undvære både Facebook, Instagram og det værste for ham – Twitter!

Så er det, jeg begynder at reflektere – hvad ville det mon betyde for mig? Ingen Facebook, ingen LinkedIn, ingen Twitter, ingen Instagram, ingen Google+, ingen Pinterest? *Gulp* Den skal lige synkes…

Er du afhængig af sociale medier?

Jeg ELSKER bøger – mere viden!

For syv år siden (den 17. august 2006 for at være helt præcis) kom jeg på LinkedIn, som det første sociale medie, jeg stadig anvender i dag. Hvad lavede jeg før det? Læste flere bøger, studerede, jeg trænede vel i Fitness World sammen med en god ven, generelt var jeg vel langt mere sammen med mine venner i fritiden – fysisk – end jeg er i dag. Det var ikke blot korte kommentarer eller en lykønskning på fødselsdagen.

Tilbage til radioprogrammet. De to radioværter har inviteret arbejdspsykolog Einar Baldursson fra Aalborg Universitet til at fortælle om det at være afhængig af sociale medier. Ifølge Baldursson er man afhængig, hvis der både er en trang og en tilfredsstillelse.

Har du en trang til at følge med på sociale medier?

Og bliver du tilfredsstillet af at følge med på sociale medier?

Har du en trang til at følge med i, hvad dine venner foretager sig, og føler du efterfølgende, at du bliver tilfredsstillet med den viden, du opnår – så er du afhængig af sociale medier (ifølge Baldursson).

Radioværten, der har tabt væddemålet, fortæller, at han det første døgn har rigtig svært ved ikke at kunne følge med i, hvad der sker omkring ham. Hvad laver vennerne? Hvor er de henne? Hvem er de sammen med? Det skaber en usikkerhed hos ham og gør ham rent faktisk irritabel over for sin (nuværende fysiske) omgangskreds.

Baldursson genkender radioværtens handlemønster og fortæller endvidere, at Facebook pålægger os at være på hele tiden, og at det kan skabe stress. Vi kan opbygge en angst for at være alene, hvis vi ikke er på Facebook.

Baldursson fortæller om de forskellige trin, vi gennemgår, når vi ikke er på sociale medier. På trin 1 mener vi, at vi kan klare alt – selv det ikke at være på sociale medier. På trin 2 føler vi os holdt uden for – det er netop her radioværten befinder sig. Beklager, men de næste trin fik jeg ikke fat i – jeg kørte jo bil, så ingen notatskrivning…

Det er skarpt sat op, om man er afhængig eller ej. Og ja, jeg ELSKER at være på sociale medier. Jeg ELSKER al den inspiration og viden, jeg får gennem det netværk af de levende mennesker, som måske sidder i København og får andre input end jeg – og de deler dem med deres netværk – mig. Det er netop inspirationen og den viden, der gør, at jeg bruger flere timer af min fritid på sociale medier.

Heldigvis findes jeg også i den virkelige verden – og stikket kan trækkes ud – jeg har testet det før, men egentlig har jeg ikke behov for at skulle være offline flere dage i træk, hvis jeg er herhjemme. På ferier i udlandet er jeg stort set aldrig på. Hvis min yndlingscafé Street Coffee havde åbnet nu, var jeg trasket derned til den fysiske virkelige verden – de er altid i et lunt hyggesnakkehumør, som ikke findes i den virtuelle verden 😉 Jeg har ikke lukket mig inde, og ELSKER stadig mine venner 🙂 I er meget værdsatte!

Så… Er du afhængig af sociale medier? Og betyder det noget for dig, at du ikke kan blive opdateret på dit netværks aktiviteter hele døgnet?

Her er jeg på sociale medier:
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
Pinterest
Google+

Har du lyst på mere fra Einar Baldursson?
Danskere vil hellere undvære vand end appsSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*